Każda kobieta, gospodyni domowa, która bardzo często urzęduje w swojej kuchni powinna urządzić ją w sposób funkcjonalny dla siebie. Powinna zagospodarować przestrzeń w taki sposób, aby był dla niej jak najbardziej wygodny i korzystny. Kuchnia powinna być wyposażona w szafki, półki, blaty, dobre oświetlenie. Przedmioty, rzeczy, które są najczęściej używane powinny znajdować się najbliżej, w zasięgu ręki. Jest to bardzo istotne i oszczędza czas podczas ich przyszłego użytkowania. Te zaś przedmioty, które używane są rzadziej powinny znajdować się głębiej. Nie korzystamy z nich często więc nie muszą zajmować miejsca z przodu szafek. Bardzo ważne jest aby szafki, których przechowywane są rzeczy takie jak garnki, patelnie, talerze, miski, kubki, szklanki były głębokie i ogólnodostępne. Garnki, patelnie, pokrywki do nich, durszlaki powinny znajdować się w jednej szafce. Ułatwia to wyciąganie ich podczas przyrządzania posiłków. Talerze, miski, kubki i szklanki powinny znajdować się w drugiej szafce. Ułatwia to nakładanie i podawanie posiłków oraz napoi. Sztućce, sitka, chochelki oraz innego rodzaju sprzęty tego typu powinny znajdować się najlepiej w szufladzie. Jest to najbardziej funkcjonalny sposób przechowywania tego rodzaju rzeczy. Osobno powinny być przechowywane produkty spożywcze, potrzebne do przygotowywania potraw. Mowa tu o produktach takich jak ryże, kasze, makarony, mąki, cukier, kawa, herbata oraz wszelkiego typu przyprawach. Bardzo ważne jest aby przechowywać je w odpowiedni sposób. Powinny być przechowywane albo w opakowaniach, w których je kupiliśmy lub w hermetycznie zamykanych pojemnikach z przykrywkami lub słoikach z nakrętkami. Dzięki temu, nic im się nie stanie, nie ulegną zepsuciu, nie najdą wilgocią, nie przedostaną się do nich niechciane stworzonka takie jak na przykład mole spożywcze. Poza produktami sypkimi, które można znaleźć w każdej kuchni kupujemy także produkty, które wymagają innego rodzaju przechowywania. Jedzenie w kuchni także przechowywane jest w lodówkach oraz zamrażarkach. Wszystko zależy od tego w jakiej temperaturze należy je przechowywać. Jeśli chodzi o produkty głęboko mrożone trzeba umieścić je w zamrażarce. W innym wypadku nie będą się one nadawały do spożycia. Produkty mleczne takie jak masło, jogurty, śmietany, ser, serki, różnego rodzaju wędliny, niektóre rodzaje warzyw należy przechowywać w lodówce. Są to produkty, które wymagają niższej temperatury niż temperatura pokojowa. Ich miejsce jest tylko i wyłącznie w lodówce. Przechowywanie rzeczy, przedmiotów oraz artykułów spożywczych w kuchni powinno być zgodne z ich zastosowaniem oraz przeznaczeniem. Warto jest zadbać o to, aby wyposażyć kuchnię w taki sposób aby wszystko ze sobą współgrało. Każda gospodyni domowa powinna wiedzieć w jaki sposób przechowywać przedmioty i żywność w swojej kuchni. Dobre ustawienie i zagospodarowanie kuchni daje kobiecie komfort i pozwala na dobre odnalezienie się podczas przyrządzania posiłków. Należy pamiętać, że zarówno przechowywanie żywności jak i przedmiotów znajdujących się w kuchni jest bardzo istotne. Warto zaopatrzyć się w pojemniki z przykrywkami oraz słoiki z przykrywkami, przeznaczonymi do dobrego przechowywania żywności. Zgodnie z ich zastosowaniem i warunkami.